Hoe functioneert onze MIVD - Bob de Graaff in NOS Met het oog op morgen

NOS

'Ongekend en Onderscheidend', zo heet het boek dat uitkwam over "de geheime geschiedenis van de MIVD". Het boek is geschreven door Bob de Graaff, emeritus hoogleraar intelligence en security studies aan de Universiteit Utrecht. De Graaff vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Bekijk het fragment hier

Trefwoorden

Categorie

Onderzoeker Russische Inlichtingendiensten: ‘De MIVD heeft gisteren zeker niet alles prijsgegeven’

Een op Een

 

Wat is de GROe, de Militaire Russische Inlichtingendienst? Tot voor kort onbekend bij het grote publiek, maar ze worden wel verdacht van betrokkenheid bij het hacken van de mail van Hillary Clinton, annexatie van de Krim, het neerhalen van vlucht MH17, de aanslag op Skripal en zijn dochter, en sinds gisteren bekend het hacken van de OPCW. ‘Het zijn de vuilnismannen van Poetin’, zegt onderzoeker naar Russische inlichtingendiensten Ben de Jong.

De MIVD gaf gisteren in een persconferentie de details van vier Russische spionnen die na ontmaskering een enkeltje Moskou geven. "De MIVD heeft zeer zeker gisteren niet alles prijsgegeven wat ze wisten", zegt De Jong.

Kijk hier 

 

NTERVIEW MET DOCUMENTAIRE-MAAKSTER EN KLINISCH PSYCHOLOOG: ELSINE VAN OS

Snowden

In de aanloop naar het Fraudefilmfestival festival deelden de organisatoren iedere week een interview met één van de betrokkenen of special guests van het festival. Aan het woord kwam ook documentairemaakster Elsine van Os. Zij maakte een film over de onthullingen van Edward Snowden. Wat wilde ze in een film over Snowden laten zien? Wat is de belangrijkste les? Welk interview maakte de meeste indruk op haar? Hoe kan de kijker analyseren of Snowden een Klokkenluider of een Spion is? Lees hier het volledig interview.