BISC Cahier 12: German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'

BISC, Belgian Intelligence Studies Centre publiceerde  in de reeks 'Cahiers Inlichtingenstudies' nr 12. Het is een themanummer rond 'German Intelligence and Counter-Intelligence in Belgium during the 20th Century'. In negen hoofdstukken bespreken Belgische en Duitse historici de Eerste, Tweede en Koude Oorlogen.

Ongekend en onderscheidend, De geheime geschiedenis van de MIVD - Bob de Graaff

De MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, was de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in 2018 en bij de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Minder bekend is de honderd jaar lange geschiedenis die daaraan voorafging.

Trefwoorden

Sporen van Spionage

 

NISA publicatie die werd gepresenteerd op Social Media Intelligence Conferentie op 7 maart 2014

Sporen van Spionage is samengesteld door voormalig BVD-historicus Dick Engelen en historicus Constant Hijzen. Het is een fraai geïllustreerd overzicht van lokaties in Nederland die in de twintigste eeuw iets te maken hebben gehad met spionage en geheime diensten uit binnen- en buitenland. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Karwansaray in Zutphen.

Vijandbeelden - De veiligheidsdiensten en de democratie, 1912-1992

Wie aan inlichtingenwerk denkt, denkt aan James Bond. De dagelijkse praktijk is gelukkig genuanceerder. In Vijandbeelden wordt het werk besproken van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vroeger en nu. In dit boek komen behalve de geschiedenis van de inlichtingendiensten ook de vragen aan bod die ze hebben opgeroepen bij politici, journalisten en burgers. Is een inlichtingendienst wel effectief? En past hij wel in een democratische rechtsstaat? november 2016.