Hoe Rusland het Westen heimelijk beïnvloedt - Ben de Jong

In diverse West-Europese landen zetten politici zich actief in voor nauwe banden met Rusland. Het Kremlin is erop gebrand goede relaties met deze Moskougezinde individuen te onderhouden, en is vaak bereid daarvoor te betalen. Russische heimelijke beïnvloeding is en blijft een ongrijpbaar verschijnsel, waartegen westerse overheden en veiligheidsdiensten meestal weinig actie kunnen ondernemen, zo schrijft inlichtingenexpert Ben de Jong.

De AIVD en zijn geschiedenis: openheid in zeer beperkte mate - Ben de Jong

Stel, je hebt een boek geschreven dat voor een groot deel is gebaseerd op interviews met een voormalige medewerker van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), tot 2002 de voorloper van de huidige Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij vertelt daarin tal van details over de werkwijze van de dienst ten tijde van de Koude Oorlog die nergens anders te vinden zijn, ook niet in eerdere publicaties over de BVD (1).

Recensie van Barton Gellmans boek Dark Mirror: een kritische terugblik op de Snowdenonthullingen - door Peter Koop

Het is inmiddels meer dan 7,5 jaar geleden dat de Snowden-onthullingen begonnen, al zijn er sinds 2018 nauwelijks nog nieuwe publicaties geweest en werd in maart 2019 het Snowdenarchief van Glenn Greenwald gesloten. Toch blijkt er nog het nodige te vertellen, want in september 2019 kwam Snowden zelf met vroege memoires onder de titel Permanent Record en in mei 2020 publiceerde Barton Gellman het boek Dark Mirror. Als journalist van The Washington Post had Gellman niet alleen toegang tot de geheime NSA-documenten, maar ook rechtstreeks contact met Snowden.

Recensie: Achter de schermen bij de BVD, het leven van Ad de Jonge - door Danny Pronk

In Op de bres voor de rechtsstaat in het Verzet en bij de BVD tekent Ben de Jong het levensverhaal op van Ad de Jonge, een belangrijk figuur in de geschiedenis van de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Het boek is deels memoires en biografie, en deels aanvulling op de geschiedschrijving van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten die nog altijd voortbouwen op de methodieken uit de tijd van Ad de Jonge.

Analyse van dreigbrieven

Welke dreigbrieven vormen een hoog risico?
Tekst: Steven Beek
Het beoordelen van de ernst van anonieme dreigbrieven heeft lang te zwaar geleund op intuïtie, vindt forensisch psycholoog Margaret Diekhuis-Kuiper. Daarom is het volgens haar hoog tijd dat de opsporingsdiensten een instrument in handen krijgen waarmee zij snel en zorgvuldig de risico’s van een anonieme dreigbrief kunnen inschatten.

De beginfase van de ‘O’-tak van de Nederlandse stay-behind-organisatie - Drs Jelle Hooiveld

Ter voorbereiding op een eventuele nieuwe bezetting werden er in verschillende Europese landen na de Tweede Wereldoorlog zogeheten stay-behind-netwerken opgericht. Deze netwerken van burgers zouden weerstand bieden tegen de bezetter, net zoals het verzet dat had gedaan tegen nazi-Duitsland. Dit artikel gaat in op de oprichting en beginjaren van een van de delen van het Nederlandse stay-behind-netwerk: de ‘O’-tak, die zich onder meer moest richten op het uitvoeren van sabotagedaden.